P A C T O R

 

 Σχετικά με την σελίδα

.

about this page>

Κύρια σελίδα
Συχνότητες
Εφαρμογές
Ρυθμίσεις
Το σύστημα Email Winlink
Χρήση του Airmail
Χρήση του Paclink
Νέα
Περιορισμοί
------------
Συνδέσεις
 
 

 

 

Λίγα ιστορικά στοιχεία και γιατί έφτιαξα την σελίδα

   Η τακτική μου μέχρι τώρα ήταν πρώτα να ξεκινάω ένα θέμα να το δουλεύω και να το δημοσιεύω αφού έχω μία επαρκή γνώση του θέματος. Το συγκεκριμένο όμως θέμα του Pactor ξεκίνησα να το δημοσιεύω αμέσως με την έναρξη της ενασχόλησής μου με αυτό (6/2006), ώστε κάθε τι που ανακαλύπτω να το συμπληρώνω. Αυτό έγινε γιατί πιστεύω πολύ στην αξία του συγκεκριμένου συστήματος επικοινωνίας και στην χρησιμότητα που έχει ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και στην ανάγκη για γρήγορη εμφάνιση ελληνικών σταθμών με σχετική δραστηριότητα, αλλά και την σχετική εμπειρία των μελών των ΟΕΑ..

   Ιστορικά δεν είμαι από τους πρώτους που ασχολούνται, γνωρίζω ότι οι SV1IW και SV1UY έχουν ήδη σταθμούς Pactor και την σχετική εμπειρία εδώ και αρκετά χρόνια. Ο πρώτος μάλιστα έχει εδώ και πολύ καιρό BBS (FBB), με πόρτες Pactor μόνιμα στα HF. Ενώ ο δεύτερος έχει BBS Telpac στα VHF (που έχει άμεση σχέση με το δίκτυο Winlink). O silent key Γιώργος SV1NA είχε επίσης δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρο για το Winlink, στο περιοδικό SV-News (τ. 63 σελ 11) και φαίνεται να ήταν δραστήριος χρήστης του.

   Ο σκοπός αυτής της σελίδας είναι η διάδοση της χρήσης Pactor, PacketRadio, WINMOR ή οποιουδήποτε άλλου ψηφιακού συστήματος προκύψει στο μέλλον, με σκοπό την ασύρματη δικτύωση από τα  βραχέα, και ειδικότερα η διάδοση και χρήση του από τις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης της χώρας μας. Σχετική σελίδα για θέματα γρήγορης ψηφιακής δικτύωσης είναι και η αναφερόμενη στο D-STAR.

Η συνέχεια του κειμένου είναι ξεπερασμένη και την κρατάω για ιστορικούς λόγους:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Για το θέμα του Pactor τώρα και την προώθηση αυτού του σκοπού, εγκατέστησα το καλοκαίρι του 2006 ένα PIB (Pactor Internet Bridge) που σκοπό έχει να καλύψει επικοινωνίες NVIS στον ελληνικό χώρο, σε μόνιμη βάση, προσφέροντας στοιχειώδεις υπηρεσίες Internet, για κάθε φορητό ή κινητό σταθμό που ενδιαφέρεται, αλλά κυρίως για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι συχνότητες αυτή την στιγμή είναι στον πίνακα παρακάτω, και αλλάζουν αντίστοιχα μέρα νύκτα αυτόματα, ενώ το σύστημα σπανίως κλείνει τον Χειμώνα, κυρίως από 00-06 τοπική.

Για την σωστή χρήση και εκμετάλλευση του συστήματος με υπολογιστή win 95-98, θα πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. για τα winXP αυτό. Στον Init String Helper θα βάλετε εκτός από τα 3 πρώτα υποχρεωτικά πεδία, το Pactor-ΙΙΙ & το disable port limitaion. Στο dialup networking to call είναι SV1RD-1

Η δυνατότητα χρήσης του για κάθε ελληνικών ενδιαφερόντων ραδιοερασιτεχνικό σταθμό που το χρειάζεται και για όσο το χρειάζεται, είναι δεδομένη, αφού γίνει η σχετική συνεννόηση και αντίστοιχες δοκιμές. Δυστυχώς για Pactor I δεν ξέρω τρόπο που θα μπορούσε να γίνει Dialup Networking από τα Windows οπότε δεν έχω ακόμα λύση για τους συναδέλφους με απλά multimode TNC. Γίνονται προσπάθειες για κάτι σχετικό μέσω Airmail και AGW software, όποτε και αν δουλέψει αυτό, θα το μάθετε σε αυτή την σελίδα..

Λίστα συχνοτήτων PIB του σταθμού SV1RD

 

 

QRG center

QRG USB

Pactor III

 

Ενεργοποιημένη

Κεραία

01.841,5    KHz

01.840,0

#

 

Με συνεννόηση

Ver

03.589,5    KHz

03.588,0

 

 

Ναι

Λ

03.591.4    KHz

03.589,9

 

 

Ναι

Λ

03.596.2    KHz

03.594,7

 

 

Ναι

Λ

03.601,5    KHz

03.600,0

#

 

Ναι

Λ

03.606.0    KHz

03.604,5

#

 

Ναι

Λ

07.037.7    KHz

07.036,2

 

 

Ναι 08-14z

Λ

07.041,4    KHz

07.039,9

#

 

Ναι 08-14z

Λ

07.086,5 KHz

07.085,0

#


Ναι 08-14z

Λ

10.143.4    KHz

10.141,9

 

 

Όχι αυτή την εποχή

Λ

10.148,7    KHz

10.147,2

#

 

Όχι λόγω διάδοσης

Λ

 

Το scanning είναι σχετικά αργό, 1,5 λεπτό περίπου και για τις 10 συχνότητες. Το βράδυ ή ανάλογα με την διάδοση περιορίζεται στα 80m.
Η κεραία είναι Λ η γνωστή και ως 
inverted V δίπολο G5RV  με μήκος  20+20 μέτρα, ανοικτή γραμμή που το τροφοδοτεί γύρω στα 7 μέτρα, balun 4:1 και εξωτερικό αυτόματο tuner

Σημείωση: οι συχνότητες αναφέρονται στην κεντρική συχνότητα εκπομπής του Pactor III, διαβάστε και την σελίδα Συχνότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν έχουμε ορίσει στο Digital mode (που πλέον έχουν όλοι οι πομποδέκτες) κάτι άλλο, θα πρέπει να συντονίσουμε 1500 Hz χαμηλότερα (όπως φαίνεται στην διπλάνη στήλη (QRG USB)).

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να ελέγξετε για αρκετή ώρα την συχνότητα που θα εκπέμψετε, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή πριν εκπέμψετε, ώστε να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε παρεμβολή σε σταθμούς του ίδιου ή άλλου mode.

. Μερικές πληροφορίες για την καλλίτερη εκμετάλλευση του συστήματος > Εγκαταστήστε στο laptop έναν ελαφρό web browser, ειδικά για αυτή την δουλειά, που δεν θα έχει πολλά έξτρα. Προετοιμάστε στα "αγαπημένα" ελαφριές σελίδες πληροφοριών που σας ενδιαφέρουν, ώστε να φθάσετε κατ' ευθείαν σε αυτές χωρίς ψαξίματα, το "serfing" αποκλείεται από την πράξη. Αποφύγετε σελίδες με αναφορές στο googlemaps, ή με προγράμματα Java (εκτός αν ξέρετε πως να είναι προαποθηκευμένα στον δίσκο σας και να τα τρέχετε τοπικά χωρίς να φορτωθούν από το δίκτυο). To τέλειο είναι να απενεργοποιήσετε τις εικόνες και το Java από τον browser (πχ για τον Firefox εργαλεία/επιλογές/περιεχόμενο βγάλτε την αυτόματη φόρτωση εικόνων και την Ενεργοποίηση Java και προσθέστε αν δεν έχετε την Φραγή αναδυομένων παραθύρων). Είναι προφανές ότι θα έχετε ήδη απενεργοποιήσει την "αυτόματη ενημέρωση" του λειτουργικού και των διαφόρων προγραμμάτων που έχετε στο pc αυτό. Για το mail η καλλίτερη λύση είναι η winlink οπότε το αποφεύγετε από το PIB.

Packet RMS

Από το καλοκαίρι του 2008 λειτουργεί και Packet Radio RMS με το διακριτικό SV1RD-10 στο 144.950 Mhz. με δυνατότητα πρόσβασης από το J41UAA της Πεντέλης. Από το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε και από την ΕΕΡ στην ίδια συχνότητα RMS με διακριτικό SZ1SV-1, δίνοντας απευθείας πρόσβαση στην WinLink μέσα από το λεκανοπέδιο.

Κατάσταση των σταθμών RMS Packet

Χάρτης με τους σταθμμούς RMS

Επίσης ξεκίνησε και η πρώτη Winlink RMS HF από το SV1SV (με δυνατότητα και Pactor 1) δέστε σεχετικά από τους σταθμούς HF Winlink. Στα 40 και 20 μέτρα.

 

[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]