P A C T O R

 

Το Paclink MP

Using Paclink>

 

Κύρια σελίδα
Συχνότητες
Εφαρμογές
Ρυθμίσεις
Το σύστημα Email Winlink
Χρήση του Airmail
------------
Νέα
Περιορισμοί
Σχετικά με την σελίδα
Συνδέσεις

 

 

 

 

To Paclink θα το κατεβάσετε από την σελίδα http://www.winlink.org/software Είναι ένα πιο λιτό αλλά ιδιαίτερα χρήσιμο πρόγραμμα που αναλαμβάνει συνδέσεις μέσα από το Internet, το Packet και το Pactor με το σύστημα Winlink. Το ίδιο δεν είναι mailer αλλά χρειάζεται και ένα άλλος mailer για να πάρετε και να στείλετε μηνύματα. Όπως για παράδειγμα το Outlook ή το Thunderbird ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σας που έχει δυνατότητα ρύθμισης των γραμματοσειρών.

Όταν εγκατασταθεί το πρόγραμμα χρειάζεστε σύνδεση στο Internet για να γίνει το file/registration και συμπληρώνεται το file/site properties με τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε στο Winlink.

Ακολούθως προσθέτετε τα κανάλια για Packet, Pactor, Internet.

Στο file/telnet channels προσθέτετε ένα channel με name wl2k και add New Channel.

Στο /file/Packet TNC Channels αν είστε στην Αττική μπορείτε να βάλετε SV1RD γράφοντας το Channel name sv1rd ή ότι θέλετε στο Remote call sign SV1RD-10, και ακολούθως τα υπόλοιπα στοιχεία για το TNC ή το PTC που έχετε και την αντίστοιχη com πόρτα και Baud Rate. Αν έχετε και έλεγχο του πομποδέκτη από το ptc ή από το pc σας, προσθέτετε τα σχετικά στοιχεία από κάτω και την συχνότητα 144.950. Σε περίπτωση που δεν ακούγεστε simplex στην Ραφήνα πρέπει να προσθέσετε στο κουτάκι πάνω δεξιά το digi J41UAA για να φθάσετε στον RMS σταθμό.

Στην δική μου περίπτωση έβαλα PTCIIusb, COM5, Baud Rate 115200, Radio Control via PTCII - RS-232 Radio - Yaesu FT-897, Baud Rate 38400, Channel frequency in MHz 144.950.

Στο /file/Pactor tnc αρκεί μία μόνο εγγραφή. Για παράδειγμα Channel name IV3XHR 3,5-14 MHZ, Remote Call IV3XHR, Στην RF Center Freq επιλέγετε την πιο βολική σας, channel Enable, Pactor ID Enabled, Enable buzy channel hold, και από κάτω τα στοιχεία του pactor tnc ή ptc σας. Εδώ μπαίνουν και τα FSK Level και PSK Level (πχ 65 & 80), δεξιά τσεκάρετε την δυνατότητα για radio control που είναι πολύ χρήσιμη στο Pactor, εδώ όμως να ξέρετε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για offset και συντονίζει σε USB (προτιμάται) ή LSB. Έτσι αγνοεί πλήρως ότι αλλαγές έχεται κάνει στην Digital mode του πομποδέκτη σας και συντονίζει πάντα 1500 Hz

Ακολούθως πάμε στον Thunderbird (το Email που συνοδεύει τον Firefox).

/Εργαλεία/Επιλογές/Γραμματοσειρές και επιλέγουμε σε εισερχόμενη και εξερχόμενη την Ελληνική (ISO-8859-7) και τσεκάρουμε το εφαρμογή της προεπιλεγμένης σε όλα τα εισερχόμενα και χρήση της προεπιλεγμένης στις απαντήσεις.

Ακολούθως δημιουργούμε έναν λογαριασμό για το winlink

/Εργαλεία/Ρυθμίσεις λογαριασμού - προσθήκη λογαριασμού πχ. sv1rd@winlink.org

διακομιστής localhost, όνομα χρήστη sv1rd, δεν πειράζουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και βάζουμε στις ρυθμίσεις ότι επιλέγουμε. Αφού ρυθμίσαμε τα εισερχόμενα πάμε στα εξερχόμενα στον outgoing Server SMT

Περιγραφή winlink - Paclink, όνομα διακοσμιστή localhost, Πάντοτε με χρήση ονόματος και κωδικού πρόσβασης, όνομα χρήστη sv1rd, χρήση ασφαλούς σύνδεσης ποτέ.

Είμαστε πλέον έτοιμοι για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων. Ετοιμάζουμε τα μηνύματα στον Thunderbird και αυτά αυτομάτως θα προωθηθούν στον Paclink Ακολούθως επιλέγουμε /Connect/ Connect to/ W2lk και το σύστημα συνδέεται αυτόματα στο Internet και στέλνει τα μηνύματα, Τα εισερχόμενα που θα πάρει, μαζεύονται στο Paclink και ανάλογα τον χρόνο που έχουμε βάλει στο Thunderbird  για να τα μαζέψει, θα τα δούμε στα εισερχόμενα ή εναλλακτικά τα περνούμε πατώντας το "λήψη".

Με τον ίδιο απλό τρόπο γίνεται και η σύνδεση με το packet ή το pactor. Το σύστημα μπορεί να κάνει και μόνο του connect ανάλογα με το κανάλι που βρίσκει διαθέσιμο και την προτεραιότητα που αυτό έχει.

Συνίσταται να κάνετε εκτεταμένες δοκιμές για να δείτε αν η γραμματοσειρά και οι ρυθμίσεις σας είναι καλές. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την UTF-8.


 

[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]