P A C T O R

 

 Winlink

.

Winlink>

Κύρια σελίδα
Συχνότητες
Εφαρμογές
Ρυθμίσεις

------------

Χρήση του Airmail
Χρήση του Paclink
Νέα
Περιορισμοί
Περιορισμοί
Σχετικά με την σελίδα
Συνδέσεις
 

 

 

    Παγκόσμιο ασύρματο σύστημα ηλ ταχυδρομείου. 

    Το Winlink δεν απευθύνεται μόνο στο pactor αλλά σε κάθε ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο δίκτυο που μπορεί να διακινήσει δεδομένα και αυτά μέχρι στιγμής είναι το Pactor, το WINMOR, το Packet Radio και το Dstar.

    Η δομή του συστήματος είναι πέντε κεντρικοί mail servers (CMS) (3 στην Αμερική και από ένας σε Ευρώπη και Αυστραλία) με άμεση σύνδεση μεταξύ τους ώστε να έχουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες, και εκατοντάδες δια-μεσολαβητικοί σταθμοί RMS με Pactor, WINMOR, Packet, Dstar και Internet, διασυνδέονται με τους τέσσερις προαναφερθέντες servers, μόλις κάποιος σταθμός συνδεθεί ασύρματα μαζί τους.

    Το Email που δια-μετακινείται δεν έχει να κάνει προφανώς με επαγγελματικά θέματα αλλά με καθαρά ραδιοερασιτεχνικά, επιστημονικά ή προσωπικά θέματα, θέματα ασφαλείας στην ξηρά ή την θάλασσα και φυσικά επείγοντα μηνύματα ή μηνύματα της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης. Τα κείμενα πρέπει να είναι σε ανοικτή γλώσσα και τα επισυναπτόμενα ντοκουμέντα ή φωτογραφίες το δυνατόν μικρότερα, γιατί οι ασύρματες επικοινωνίες είναι σχετικά μικρής ταχύτητας. Να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί η επίθεση από spams το σύστημα έχει white list από την οποία και μόνο δέχεται κλήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο και τα είδη επικοινωνίας στην διεύθυνση winlink.org.

    Οι χρήστες τώρα μπορούν να επικοινωνήσουν και να πάρουν τα Email τους με δύο βασικά προγράμματα, το Airmail και το Packlink Το πρώτο έχει ένα ενσωματωμένο mail client με κάποια μικρά προβληματάκια στην ελληνική κωδικοποίηση αλλά διάφορες γενικότερες ευκολίες ενώ το δεύτερο μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στους ασυρμάτους και σε οποιοδήποτε mail client θέλετε, έχει δε δυνατότητες αυτοματοποίησης ώστε να κάνει μόνο του την σύνδεση και να παίρνει το email στα περισσότερα mode εκτός του Pactor, όπου χρειάζεται βοήθεια στην επιλογή σταθμού, μπάντας ή συχνότητας. Τέλος το δεύτερο μπορεί να εξυπηρετήσει έναν αριθμό από χρήστες σε ένα τοπικό δίκτυο.


 Σταθμοί RMS.
Αν σας ενδιαφέρει να γίνεται σταθμός RMS σε pactor ή σε packet τα πράγματα είναι πλέον πολύ εύκολα. Γράφεστε στο σύστημα Winlnk στην σχετική σελίδα, κατεβάζετε το σχετικό πρόγραμμα και ζητάτε το registration code. Για το Paket χρειάζεστε ένα πομποδέκτη ένα tnc AEA ή Kamtronics (επίσης και ότι μπορεί να βλέπει το AGW), έναν υπολογιστή με Windows 2000 ή μεγαλύτερο. Για το pactor αντί για TNC ένα PTC σε PactorII ή III, για το WINMOR μόνο το σχετικό interface της κάρτας ήχου..
Τους σταθμούς RMS που είναι αυτή την στιγμή διαθέσιμοι θα τους βρείτε σε χάρτη, στις παρακάτω διευθύνσεις.
http://www.winlink.org/RMSPacketPositions Packet RMS
http://www.winlink.org/RMSPactorPositions Pactor RMS

Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε την λίστα των σταθμών HF, ανά διακριτικό, με τις συχνότητες και το mode που υποστηρίζει ο κάθε ένας.
http://www.winlink.org/RMSHFStatus

Χρήστες Winlink
Τους χρήστες του Winlink που έχουν στείλει την θέση τους την τελευταία εβδομάδα, θα τους βρείτε στην διεύθυνση.
http://www.winlink.org/userPositions
Για να γίνετε χρήστης του συστήματος χρειάζεστε εκτός από το pactor ή packet (ή και τα δύο), έναν υπολογιστή με το paklink ή το Airmail. Ακολουθούν κάποιες απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουν στην ρύθμισή τους. Όπως και να έχει πρέπει να στείλετε ένα τουλάχιστον μήνυμα ασύρματα και μετά να μπείτε στο www.winlink.org και να ενεργοποίησετε τον κωδικό σας (βάζοντας και το password) που θα σας χρειαστεί στα προγράμματα.
Χρήση του airmail
Χρήση του Paclink MP

Σύνδεση με το APRS

Με απλές εντολές ο χρήστης του Winlink μπορεί να βλέπει αν έχει μηνύματα ακόμα και να τα διαβάζει (αν δεν έχουν attachments) μέσα από το δίκτυο APRS, στέλνοντας κωδικοποιημένα μηνύματα στο WLNK-1 . Το σύστημα αναγνωρίζει αν τα μηνύματα προέρχονται από D7 ή D-700 και προσαρμόζουν αυτόματα το μέγεθός τους.

Επίσης μπορεί να μαθαίνει για τους κοντινότερους RMS σταθμούς ή άλλες πληροφορίες του δικτύου.

Πληροφορίες στο www.winlink.org/aprslink


 

[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]