P A C T O R

 

 Εφαρμογές

aplications >

 

Κύρια σελίδα

Συχνότητες

------------

Ρυθμίσεις

Το σύστημα Email Winlink

Χρήση του Airmail

Χρήση του Paclink

Νέα

Περιορισμοί

Σχετικά με την σελίδα

Συνδέσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερασιτεχνικές:

Ένας σταθμός με ένα φορητό ή κινητό σταθμό Pactor HF δηλαδή που περιλαμβάνει πομποδέκτη HF, κεραία, ptc και laptop, μπορεί θεωρητικά να έχει πρόσβαση σε 4 είδη εφαρμογών:  APRS,  Packet Gate & BBS,  PIB,  Email.

 

Winlink

Οι σταθμοί Winlink , που είναι προσβάσιμοι από το Internet, το Packet Radio, το Pactor και το WINMOR, καλύπτουν σε μεγάλο μέρος τις δυνατότητες αυτές και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με τα προγράμματα Airmail & Paclink MP.

Αν έχουμε GPS συνδεδεμένο στο ptc μας, τότε η αποστολή της θέσης μας (APRS) είναι πολύ εύκολη και γίνεται με αποστολή ενός απλού μηνύματος, η χειροκίνητη εισαγωγή της θέσης, γίνεται επίσης εύκολα στο airmail.

Η κύρια δουλειά των σταθμών Winlink είναι το Radio Email service. Υπάρχουν πέντε κεντρικοί mail servers (CMS) τρεις στις ΗΠΑ και από έναν στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, που ενημερώνονται συνέχεια για τις αλλαγές στην προώθηση των μηνυμάτων. Αυτοί οι σταθμοί πλαισιώνονται από 55 άλλους σταθμούς (Pactor RMS) σχεδόν σε όλο τον κόσμο (15 στην Ευρώπη), που έχουν σαν σκοπό την διασύνδεση των κλήσεων pactor μέσα από το Internet με τους κεντρικούς servers.. Φυσικά υπάρχουν και ακόμα περισσότεροι Packet RMS αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη ελλάχιστοι.

Ο κάθε σταθμός που θα συνδεθεί στο σύστημα αυτό αποκτάει αυτόματα email της μορφής call@winlink.org (διατηρείται 90 ημέρες αν δεν ξανασυνδεθούμε) και θεωρητικά μπορεί να έχει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο οπουδήποτε στον κόσμο. Το mail μπορεί να το διαχειρίζεται επίσης κάποιος με απευθείας σύνδεση στο Packet Radio (Packet RMS / Telpac BBS), ή και μέσω Internet (με Telnet ή WebMail).

Στην Ελλάδα υπάρχει μέχρι στιγμής ένας σταθμός Pactor RMS για να εξυπηρετεί το Winlink, αλλά σχετικά κοντά μας βρίσκονται και άλλοι σταθμοί όπως φαίνεται και στον χάρτη.

BBS & Packet Gates

Υπάρχουν σταθμοί που δίνουν πρόσβαση σε BBS ή στο ασύρματο Packet Radio της πόλης τους. Εκεί με ένα απλό πρόγραμμα τερματικού, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με χειρισμούς και εντολές παρόμοιες με το PacketRadio. Μπορούμε ανάλογα με την BBS να στείλουμε Email ή απλό μήνυμα Packet Radio, αλλά για να λάβουμε, μπορούμε αντίστοιχα μόνο από τον ίδιο σταθμό.

Στην χώρα μας υπάρχει η BBS του SV1IW, αλλά η πρόσβαση της είναι μόνο από τους 14 MHz και πάνω, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδεθούν εύκολα σταθμοί εκτός Αθηνών.

PIB

Το PIB σημαίνει Pactor Internet Bridge. Υλοποιείται με software ή με ειδικό PTC φτιαγμένο για αυτή την δουλειά. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να έχει πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση WEB σε βαριές σελίδες που έχουν πολλές εικόνες, αλλά σε ειδικές καταστάσεις ανάγκης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Στην χώρα μας ήδη λειτουργεί ένας σταθμός PIB διαβάστε την παρακάτω σελίδα για πληροφορίες. Ακολουθούν 2 σχετικά αρχεία σε pdf για το πως ενεργοποιείται το PTC σαν dialup networking modem.

αρχείο1 επισκόπηση του PIB στα αγγλικά

αρχείο 2 Οδηγός χρήσης του επαγγελματικού firmware στα αγγλικά. Στο 1.3 θα βρείτε πως ορίζεται το PTC σαν modem, για δυνατότητα dialup networking που χρησιμοποιείται στην επικοινωνία PIB για τον σταθμό client

SCSMail

Το SCSMail είναι μία εφαρμογή για Windows που δημιούργησε η SCS και που με ένα κουμπί μετατρέπεται από client σε server. Επικοινωνεί μέ όλα τα pactor PTC και δίνει email σε κινητούς σταθμούς βραχέων φθάνει ο σταθερός σταθμός που στήνεται πανεύκολα, να έχει σύνδεση στο Internet.

SCSmail servers
Callsign       Frequencies (kHz)

DB0OHV     3603, 3606, 3609, 3612, 3615, 3617   (24/7)
DA5UF      3606, 3612, 3617, 7050   (ca. 8:00 - 22:00 MEST, daily)

.- . - . -

Όπως φαίνεται οι δυνατότητες των εφαρμογών είναι πάρα πολλές, το μέσο όμως δηλαδή η επικοινωνία από τα βραχέα αργή και δύσκολη σε σχέση με τα επίγεια δίκτυα που έχουμε συνηθίσει. Αυτό κάνει την χρήση του Pactor να θέλει πολύ προσεκτική προσέγγιση. Ο κάθε σταθμός <<βάσης>> μπορεί κατά κανόνα να μιλήσει μόνο με ένα μακρινό σταθμό, αυτό σημαίνει ότι οι επικοινωνίες δεν μπορούν να κρατούν για πολύ ώρα. Έτσι οι περισσότερες εφαρμογές τείνουν να περνούν μέσα από το Email γι΄ αυτό και το WinLink, έχει μεγάλη δραστηριότητα.

Μερικά παραδείγματα είναι τα αυτοματοποιημένα μηνύματα του AirMail, που μπορεί κανείς να ζητήσει δορυφορικές φωτογραφίες,  χάρτες επιφανείας με στοιχεία καιρού, γενικές πληροφορίες καιρού για την περιοχή που τον ενδιαφέρει, ενώ φυσικά μπορεί να επικοινωνεί με άλλους ραδιοερασιτέχνες με email και να στέλνει επισυναπτόμενες εικόνες από το ταξίδι του.

Φθηνά υποκατάστατα του Pactor και εφερμογές τους

WINMOR

Το WINMOR είναι πλέον γεγονός. Αντικαθιστά πλήρως σε ταχύτητα και δυνατότητες το Pactor I & II αλλά υπολύπεται του Pactor III. Υπάρχουν σταθμοί Winlink που έχουν πόρτες στο νέο mode αν και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ενημερωθήτε από την σελίδα της winlink για την νεότερη κατάσταση. Μέχρι στιγμής μόνο για Windows.

Το PTC πλέον δεν είναι απαραίτητο και με μία κάρτα ήχου και το αντίστοιχο interface συνδέεστε από τα HF κατευθείαν στο Winlink.

PskMail

Το PskMail είναι μία εφαρμογή για windows και Linux. Χρησιμποιεί και αυτό μόνο την κάρτα ήχου (με το σχετικό interface) και το PTC δεν είναι απαραίτητο.

PSK mail layout


Υπάρχουν αρκετοί σταθμοί στην Κεντρική Ευρώπη (Μπλέ χρώμα) που εξυπηρετούν το σύστημα αυτό που έχει διασύνδεση και με το APRS. Χρησιμοποιεί το ιδιαίτερα αργό αλλά αξιόπιστο πρωτόκολλο PSK.

PSKMAIL srvr mapUsers

Ποιοι έχουν ανάγκη τα εργαλεία αυτά και τις εφαρμογές τους; Μα φυσικά οι φορητοί και οι κινητοί ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί που κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, οι αποστολές ραδιοερασιτεχνικών ομάδων σε expeditions. Ραδιοερασιτέχνες ορειβάτες, επιστήμονες σε μακρινές αποστολές  ή σε σκάφη ανοικτής θαλάσσης, Αποστολές έκτακτης Ανάγκης ή παροχής βοήθειας κλπ.

Winlink < πλήρης παρουσίαση του συστήματος Winlink και των δυνατοτήτων του από ραδιοερασιτέχνες.

Πολύ σύντομη παρουσίαση από τον ON5FS.

Επαγγελματικές:

Maritime & Land Mobile Service

M/M > Η κατάργηση των υπηρεσιών των παράκτιων σταθμών της κινητής ναυτικής υπηρεσίας, λόγω του ανταγωνισμού από την αντίστοιχη δορυφορική, δημιούργησε ιδιωτικούς μικρούς παράκτιους σταθμούς, που δίνουν υπηρεσίες καιρού και Email καθώς και ένα στοιχειώδες Internet, σε μικρά σκάφη που δεν θέλουν να πληρώνουν τα ακριβά δορυφορικά συστήματα.

L/M > Στοιχειώδες Internet μέσα από το Pactor και τα βραχέα, δίνεται σε σταθμούς που βρίσκονται σε περιοχές με ελάχιστη υποδομή σε Internet όπως στην Αφρική.

The Global Link Network

Xnet Mail

HEB BernRadio

Sail Mail

Bush Mail

Cruise Email

Monaco Radio

 
[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]