Η σελίδα aprs.gr πλέον συνεχίζει στο digitalmode.gr, εδώ είναι οι παλιές σελίδες που θα κρατηθούν όσο χρειαστεί σαν πεδίο αναφοράς.
Κάποια από τα κείμενα και η αλληλογραφία που περιλαμβάνει, βρίσκονται στο ham.gr/sv1rd/

Ιστορικά νέα από το APRS

AUTOMATIC POSITION REPORTING SYSTEM

2000-2001

 

Γιά τα τελευταία νέα πατήστε εδώ

Για ειδήσεις του 2003 πατήστε εδώ

Για ειδήσεις του 2002 πατήστε εδώ

Για ειδήσεις του 2000-2001 πατήστε εδώ


Το digi της Κατάρας μπήκε με διακριτικό SV6AQV-11, δίνοντας διέξοδο στα Γιάννενα, Επίσης λειτουργεί πλέον το Καιμακτσαλάν με διακριτικό SV2EDE-11 από την ραδιολέσχη Εδεσσας και το SV2AYW-11 στην Πτολεμαίδα.

Φαίνεται ότι πρέπει να "απολογηθώ" στο ράδιο αρβύλα γιατί δεν απάντησα θετικά στην παραχώρηση στον ΣΡΕ του πομποδέκτη και του tnc του Athens Gateway που δούλευε μέχρι τώρα στην Αθήνα, Θα πρέπει συμπερασματικά να αναφερθώ στην σχέση μου με τον ΣΡΕ.
Η συνέχεια της γνώμης μου. Επαναλειτούργησε ο gateway του SV1CPO και έτσι έχουμε πάλι επικοινωνία με Β Ελλάδα.

Τελικά το digi SV1ATS-11 (της Πεντέλης) ξανάνοιξε με το ίδιο δυστυχώς firmware, χωρίς να μάθουμε τον λόγο, ίσως είχε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ενα νέο digi φαίνεται να ετοιμάζει ο ΣΡΕ στην Σύρο με διακριτικό J48VAI μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα report της λήψης του.

Εβαλα ήδη σε μία ημιμόνιμη λειτουργία (πρωί-βράδυ)τον APRS Server, που στέλνει σε μορφή DX spots, την ανατολή των δορυφόρων που ακούγονται voice ή έχουν ενδιαφέρον για το APRS (PCSAT, ISS, UO-11, UO-14, AO-27), επίσης στέλνει σαν object την θέση του AO-40. Το Call είναι SV1RD-3 και δουλεύει με 2 hops. Πληροφορίες για την λειτουργία των δορυφόρων APRS

To digi στο Καιμακτσαλάν είναι κάτω εδώ και καιρό, αλλά θα μπεί σύντομα με κανονικό tnc και μπαταρία και όχι με computer για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος. Επίσης το digi της Θεσσαλίας θα ξανατοποθετηθεί αλλά σε ψηλότερο σημείο, οπότε περιμένουμε να δούμε την κάλυψή του. Αλλο ένα digi που περιμένουμε με ανυπομονησία για να δούμε την κάλυψή του είναι στην Θράκη, Ανατολικά.

Εναν μή μόνιμο DIGI τοποθέτησα στην Κύμη της Εύβοιας (SV1RD-11). Αποτελείται από ένα pc 386sx με DRSI, BPQ, StealthDigi. Παρόλο που έχει μπαταρία για το tracneiver το pc ανοιγοκλείνει με τις συχνές διακοπές ρεύματος ή μένει κρεμασμένο μέχρι την επόμενη επαναδιακοπή. Το digi αυτό το εχω όταν βρίσκομαι εκεί, για τις τοπικές μετακινήσεις. Eπειδή καλύπτει μία ενδιαφέρουσα περιοχή της Κεντρικής Νότιας Ευβοιας με έντονο ανάγλυφο το άφησα για λίγο καιρό σε μόνιμη λειτουργία. Προς το παρόν έχει μία 3 el beam που κοιτάει Νότια.

Ο Athens Internet Gateway έκλεισε για το πολυτεχνείο ή θα κλείσει. Περιμένουμε την μεταφορά του σε άλλη θέση. Αυτή την στιγμή, μία πιθανή θέση είναι στην ΕΕΧΙ μέσω του ΣΡΕ που κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.To traffic από το εξωτερικό την sv2 & Λέσβο προς το παρόν είναι αδύνατο. Μερικές φορές ξεκινάει η λειτουργία του απρόβλεπτα, (οφείλεται σε αλλαγές και εργασίες στο τοπικό Ethernet). Ο σταθμός του λειτουργεί για λίγο ακόμα σαν RELAY digi. Προς το παρόν το λεκανοπέδιο καλύπτεται από τον gateway του SV1CPO από το Αγρίνιο.

Το δίκτυο DGPS σταθμών στην Ανατολική Μεσόγειο πυκνώνει όπως φαίνεται στον χάρτη.

13/10/2001. Νέο Digi στον Ταύγετο J43VAD από την ΕΕΡ. Ερχεται μέσα από SV8CS-11,SV3BSF-11,J41VAE άρα χρειάζεται wide4-4 ή trace4-4 από Αθήνα για Καλαμάτα, Δυστυχώς δεν έχει ακουστεί μέσα από αυτό, κανείς σταθμός μέχρι στιγμής για να δούμε την κάλυψή του.

Νεο digi στο όρος Βέρνον, (δίπλα στο Βίτσι) με call SV2DCD-11 σε υψόμετρο 1700μ, από την ΕΡΑΔΥΜ (Καστοριά). Exei Πομποδέκτη Alinco DR-112E, TNC2 και τέλος η δέσμη της 5el beam (F9FT) που έχει, κοιτάει Ανατολικά προς Θεσ/κη (Info Λεωνίδας SV2DCD 10/10/2001).

Εγινε η συνάντηση APRS στην Λάρισα την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2001, Δίπλα στο hamfest στα ΤΕΙ της Λάρισας.

Ο PCsat εκτοξεύτηκε από το Kodiak στην Alaska. QRG's 145.825, 435.250 Mhz ήδη στέλνει την τηλεμετρία του.

Νεο Beacon στην Ικαρία με το διακριτικό sv8awl-11(?) Περνάει μόνο μέσο τροποσφαιρικού από Κρήτη ή Υμηττό. Αν και λέει ότι είναι digi, μέχρι στιγμής δεν έχει αναμεταδώσει κανένα σταθμό.

Νεος Gateway από τον SV1XV, χρησιμοποιεί νέο hardware, pc PΙ/70 ram 32k (προσφορά του sv1awl), tnc mfj, firmware paccomm 3, φίλτρο rf Galaxy (προσφορά SV1FJ), ups μπαταρία και ειδική αντικεραυνική προστασία, τέλος software το ver 2.14.vk3sb.2 aprsd του Hamish Moffatt (VK3SB) για Linux 6.1.
Ολα πλέoν τα Ελληνικά διακριτικά φαίνονται στην Αθήνα (Position Report μόνο), αυτό σημαίνει ότι οι κινητοί σταθμοί θα φαίνονται σαν τους κανονικούς (κάθε 20 λεπτά) Για ειδικά events θα ενεργοποιούνται τα διακριτικά μόνο για κινητούς ή φορητούς σταθμούς, για ειδικές περιπτώσεις επικοινωνήστε με τον Κώστα SV1XVsv1xv@qsl.net. Επιπλέον έχει δυνατότητα πολλών συνδέσεων και έτσι η απευθείας σύνδεση Αθήνας Θεσ/κης θα είναι πλέον γεγονός. Για Bulletin χρησιμοποιείστε το blnsv για να περάσει και να το δούμε στην Αθήνα.

Με τον νέο Gateway βλέπουμε άλλους 2 digi, ο SV1CPO από το Αγρίνιο (με Linux & Internet Gate) και ο SV2EYE απο το Καϊμακτσαλάν 2040μ με UIView (Εγκατάσταση της ραδιολέσχης Εδεσσας) ο sv2eye κατέβηκε και σύντομα θα μπεί κανονική εγκατάσταση με tnc και άλλο call.

Τελικά ως γνήσιοι Ελληνες θαυματουργήσαμε πάλι. Αν αληθεύει η δημοσίευση, από την μιά οι "πανέξυπνοι" της ΕΕΡ εγκατέστησαν τον επαναλήπτη στον Υμηττό χωρίς να ζητήσουν άδεια(?), και παίρνοντας διακριτικό που δεν τους έχει δοθεί επίσημα. Από την άλλη ο ΣΡΕ που ακολουθεί την ΕΕΡ από δίπλα, ζήτησε διακριτικό για APRS στον Υμηττό, φυσικά αφού μπήκε το J41VAE, και τώρα διεκδικεί το διακριτικό και την θέση. Σχετικό άρθρο υπάρχει στο περιοδικό Tηλεπικοινωνίες.

Σε Εβδομαδιαία βόλτα στην Κορινθία-Αργολίδα, διαπίστωσα ότι με mobile σταθμό στο APRS είχα αρκετά καλή ανταπόκριση σε αρκετά σημεία της Κορινθίας. Για φορητό τα πράγματα ήταν δύσκολα εκτός από τα ορεινά. Η περίπτωση να μπει digi στα Γεράνεια είναι πολύ θετική για την περιοχή. Στην Αργολίδα τα πράγματα είναι δύσκολα και φυσικά χρειάζεται επέκταση του δικτύου στην Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο για να βοηθηθεί η ανταπόκριση.

Αναπαράσταση των κόμβων του δικτύου που λειτουργεί σήμερα στην χώρα μας

Ο PCsat θα φύγει στις 31 Αυγούστου. Ο ISS δουλεύει πλέον και σαν APRS digi http://web.usna.navy.mil/~bruninga/astars.html

Με την βοήθεια των ομογενών τους από Γερμανία, οι γείτονες μας άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο APRS τοποθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το digi TA1IST και σύντομα θα έχουν και Internet Gateway η σχετική δραστηριότητα περιγράφεται από τον TA1DX

Η Ναύπακτος είναι πάλι active, Νέος Internet Gateway στην Ζάκυνθο

18/7/01 Νέος GateWay στην Μυτιλήνη sv8dtd, ήδη τοποθετήθηκε και digi στο νησί sv8dtd-11.

1/6/2001 Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκήρυξε διαγωνισμό για το νέο TETRA με GIS και Σύστημα δήλωσης Θέσης κινητών και φορητών σταθμών, στην περιοχή 380-400 Mhz Η σχετική ανακοίνωση.

26/6/01 Ο ΣΡΕ αρνείται να μεταφέρει το Digi της Πεντέλης, και θα το κρατήσει για να καλύπτει την Αγ. Παρασκευή !!!!!, Ακολουθεί η σχετική αλληλογραφία.

Η κίνηση ανέβηκε διαβάστε με προσοχή τα στατιστικά και αλλάξτε το Beacon rate σας

Το APRS Project Status μεταφέρθηκε σε ξεχωριστή σελίδα

Τοποθετήθηκε Digi στον Υμηττό στις 16/6/2001. Μάλλον λίγο κουφό γιατί στην Ραφήνα με φορητό 5w και l/4 wipe ενώ φέρνει full display δεν ακούει εύκολα. Ελπίζουμε να βελτιωθούν τα φίλτρα του και να ακούει καλύτερα, άλλωστε θα ακολουθήσουν δοκιμές όλη την άλλη εβδομάδα. Το πρόβλημα με το μη συμβατό beacon του λύθηκε στις 20/6 και έτσι φαίνεται σε όλους τους χάρτες.

Η ΕΕΡ μετά από 18 μήνες δραστηριότητας του APRS και αλληλοπαρεμβολών άλλαξε επιτέλους την συχνότητα του Ψηλορείτη και αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα WIDE digi στον Υμηττό. Η ενημέρωση έγινε την τελευταία στιγμή προφορικά, δηλαδή χθες Τρίτη, και η εγκατάσταση θα γίνει το Σαββάτο(16/6). Ετσι θα έχουμε 2 digi που το ένα θα υπερκαλύπτει το άλλο, αφού είναι αδύνατο την τελευταία στιγμή να μετακινηθεί. Ηδη έγιναν οι σχετικές προτάσεις στον ΣΡΕ, για μεταφορά του υπάρχοντος σε άλλη θέση στο λεκανοπέδιο και σύντομα θα έχουμε νέα.

Από την στιγμή που άλλαξε συχνότητα ο Ψηλορείτης, γύρισε στο 144800 και το digi του Ηρακλείου SV9FBN που μέχρι τώρα ήταν αποκομμένο στο 144675.

Νέο digi τοποθετήθηκε στην Ναύπακτο SV3BSF-11 δεν γνωρίζουμε ακόμα την θέση του αλλά μάλλον είναι καλή αφού ακούγεται απευθείας και Υμηττό αλλά και Πεντέλη.

Στην Καρδίτσα δοκιμάζονται νέες θέσεις για το digi. Οι σύλλογοι της περιοχής της Θεσσαλίας προσέφεραν όλον τον εξοπλισμό, και σύντομα θα σταθεροποιηθεί και θα έχει επικοινωνία τουλάχιστον με Θεσ/νίκη.

To Wide Digi της Πεντέλης (sv1ats-11) είναι πάλι σε λειτουργία. Επίσης δουλεύει δοκιμαστικά ένας Page server για τα d7 & d700 (sv1rd-2) στέλνοντας πληροφορίες για τους δορυφόρους πού μπορούν να ακούσουν ή και να χρησιμοποιήσουν για voice ή aprs. Στην Θεσσαλονίκη τέλος τοποθετήθηκε ένας gateway (sv2bzq) για τον ISS.

Με συμμετοχή 8 συναδέλφων αγοράστηκε νέος πομποδέκτης για το wide digi της Πεντέλης. Ηδη συνδέεται με Αίγιο-Πάτρα αλλά και με Κρήτη όταν βοηθούν τα περάσματα.

Εγινε το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ με θέμα "Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης" των ΟΕΑ και η άσκηση "Επικοινωνία 2001" με συμμετοχή 100 σταθμών από όλη την χώρα. Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην νέα σελίδα για θέματα Emergency .

Το πρόβλημα στο 144.800 με τον Ψηλορείτη

4 or 5 Nov 2000 Nebraska Stratospheric Amateur Radio N9XTN-11 Balloon Experiment

APRS survey, Ψηφίστε τώρα

Στο HAMFest της Θεσ/νίκης 10/9/2000 υπήρχε σταθμός APRS γιά demostration με το SPECIAL CALL J42OOO


Flash news δουλεύει ήδη ο APRS Gateway στο Internet.
Σε οποιοδήποτε Java site πατήστε να φορτώσει έναν χάρτη του κόσμου ή της Ευρώπης και κάντε zoom (δεξί κλικ) στην Ελλάδα
Σημ δεν δουλεύει πίσω από proxy servers ή firewalls που δεν επιτρέπουν telnet connections.

TH-D7 (G)Modification upgrade from Kenwood

το gps γίνεται ακριβέστερο στα 2-5μ




Συνέχεια με τελευταίες ειδήσεις 2004
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2003
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2002
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2000-2001
Επιστροφή στην πρώτη σελίδα APRS

EMail =
[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]