Η σελίδα aprs.gr πλέον συνεχίζει στο digitalmode.gr, εδώ είναι οι παλιές σελίδες που θα κρατηθούν όσο χρειαστεί σαν πεδίο αναφοράς.
Κάποια από τα κείμενα και η αλληλογραφία που περιλαμβάνει, βρίσκονται στο ham.gr/sv1rd/

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ APRS

AUTOMATIC POSITION REPORTING SYSTEM


 

Χριστούγεννα 2007. Εγκαθίσταται ο πρώτος επαναλήπτης Dstar στην χώρα μας από την ΕΕΡ. Στο δίκτυο Dstar υπάρχει ενσωματωμένη η δυνατότητα για μεταφορά ψηφιακών δεδομένων καθώς και πληροφοριών GPS. Η μεταφορά τέτοιων πληροφοριών αναφέρεται σαν DPRS και προβλέπεται η διασύνδεση των δύο δικτύων DPRS και APRS. Για την προώθηση της γνώσης του νέου αυτού δικτύου, φτιάχτηκε εξειδικευμένη σελίδα dstar.gr

Η εταιρεία Kenwood κυκλοφόρησε το TM-D710 που είναι νέα έκδοση του D-700 με δυνατότητες σύνδεσης απευθείας σε computer για EchoLink και επιπλέον δυνατότητες στο APRS όπως το Smart Beaconing, επίσης στην Ιαπωνική και Αμερικάνικη αγορά κυκλοφόρησε το RC-D710 που είναι ένα σύστημα βοηθητικό για κάθε πομποδέκτη FM με δυνατότητες tnc/aprs 1200/9600 και δυνατότητα full control στα TM-V71 & TM-D710. Πρακτικά δίνει στο V71 τις δυνατότητες του D700 για APRS και στο D700 ή D710 δυνατότητα δεύτερης μπάντας με APRS.

4/11/2007 έγινε ο δεύτερος Κλασικός Μαραθώνιος που συμμετείχαν οι ραδιοερασιτέχνες και που με την εμπειρία της περσινής χρονιάς θα λέγαμε ότι η προσπάθεια ήταν σαφώς πιο οργανωμένη.

Στις 5.11.2006 πρωί γίνεται ο Κλασικός Μαραθώνιος από τον ΣΕΓΑΣ, συμμετέχουν οι ΟΕΑ, πληροφορίες στις τοποθεσίες  www.aprs.gr/ares/ , www.hares.gr ,  παρακολούθηση του στο www.aprs.gr/java/javAPRS/marathon.php

20.10.2006 Στην προσπάθεια να βελτιωθεί το δίκτυο APRS, έχουν φτιαχτεί σελίδες ενημέρωσης για λάθη εκπομπής και χρήσης σωστού PATH. Οι προβληματικοί πλέον καταγράφονται αυτόματα.

Bad Usage of RELAY  Εδώ θα βρείτε και συμπατριώτες μας που δεν ξέρουν που να βάλουν το RELAY.

Excessive digi path (από 7 hops και πάνω). Οι ελληνικοί σταθμοί εδώ ξεκινούν από τα 18 hops και κάτω.

Bad Mic-E Beacons Status   Ευτυχώς εδώ σπάνια εμφανίζονται Έλληνες ίσως λόγω μικρού αριθμού ελληνικών Igates.

 

16.10.2006 Για λογαριασμό του Εθνικού Κτηματολογίου ετοιμάζεται για το 2007 ένα σύστημα διαφορικού GPS. Tο περίεργο είναι ότι αν και στην διακήρυξη αναφέρεται ότι οι διορθώσεις θα έρχονται από το δίκτυο GPRS - GSM, έγινε τροποποίηση του κανονισμού των κτηρίων που θα γίνει τοποθέτηση του συστήματος αυτού για την εγκατάσταση ειδικών κεραιών. Το σύστημα ονομάζεται HEPOS δημιουργείται δε και αντίστοιχο κυπριακό, το CYPOS.

4.8.2005 Το ΥΜΕ (βλέπε κος Ιωαννίδης)  είναι ανένδοτο στις θέσεις του, δεν μπορεί ισχυρίζεται ραδιοερασιτέχνης να εγκαταστήσει digipeater αν δεν είναι "ομάδα" ραδιοερασιτεχνών ή σε νησιωτική ή απομονωμένη περιοχή χωρίς όμως να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό, αποφασίζοντας προφανώς αυθαίρετα κατά περίπτωση από ότι φαίνεται. Ισχυρίζεται ότι απομονωμένη περιοχή είναι τα ...Ίμια. Να δω σε ποιόν θα δώσουν άδεια για digi εκεί οι πανέξυπνοι φωστήρες που πληρώνουμε για να μας εξυπηρετούν και δεν ντρέπονται να κάνουν δικό τους συντακτικό παίζοντας με την έννοια των λεκτικών συνδέσμων.

6/2005 Το digi στην Κύμη κατέβηκε για να αλλαχθεί η Eproom με τα νέα στοιχεία, αλλά δεν ξανανέβηκε λόγω της αδιαλλαξίας του ΥΜΕ και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

30.5.2005  Το σήριαλ οι περιπέτειες ενός επαναλήπτη μπαίνει επιτέλους επί της ουσίας μετά 3 χρόνια.

19.3.2005 Οι οδηγίες για το δίκτυο APRS έχουν αλλάξει. Ο Bob Bruninga έχει βγάλει μία ειδική σελίδα που αναφέρετε αναλυτικά στο θέμα. Διαβάστε παρακάτω σε ελληνική απόδοση με τα σχετικά links. Περιληπτικά καταργούνται τα RELAYS, WIDE, TRACE, TRACEn-N και παραμένει μόνο το WIDEn-N για 2-3 hops μόνο. Επίσης δημιουργούνται τοπικά SSn-N μέσα σε περιορισμένο γεωγραφικό χώρο.

25.2.2005 Όπως ίσως διαπιστώνεται όσοι χρησιμοποιείτε το δίκτυο APRS επικρατεί ένα αλαλούμ. Τα βασικά προβλήματα είναι δύο
1. Η ασυνεννοησία των συλλόγων που βάζουν οπουδήποτε digipeaters με αλληλοκάλυψή τους και συνεχείς αναμεταδόσεις ping-pong των πακέτων.
2. Οι χρήστες που δεν γνωρίζουν και μάλλον δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ότι το APRS δεν είναι για DX, ούτε ένα δίκτυο που το γεμίζουμε με άχρηστες πληροφορίες σε συνεχή ρυθμό, αλλά για να έχουμε μία εικόνα τι γίνεται στην κοντινή μας περιοχή σε 2-3 hops και όχι στην άλλη άκρη της χώρας Επίσης για να μεταδίδουμε γεγονότα και πληροφορίες που έχουν άμεση χρήση όπως είναι οι σταθμοί καιρού. Έτσι βάζουν τεράστια paths με 5-15 hops !!! για να ακουστούν παντού όπως νομίζουν και στέλνουν ένα σωρό άχρηστα objects και πληροφορίες για να διαφημίσουν ένα σωρό καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει παντού κίνηση πακέτων από κοντινές ή μακρινές περιοχές και οι μόνοι που φαίνονται είναι σταθεροί σταθμοί και κινητοί με μεγάλη ισχύ. Οι φορητοί και οι κινητοί μικρής ισχύος, θάβονται από την κίνηση και εξαντλούν τις μπαταρίες τους στις συνεχείς επαναλήψεις για να ακουστούν στο δίκτυο.

Επειδή παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στις ΗΠΑ διαβάστε τις προτάσεις του Bob Bruninga στο παρακάτω link http://web.usna.navy.mil/~bruninga/aprs/fix14439.html . Περιλαμβάνει και τους χρήστες αλλά κυρίως του υπευθύνους κόμβων στην αλλαγή των σχετικών παραμέτρων που μπορείτε να τις δείτε και στο http://www.qsl.net/n8deu/uidigi_eprom_settings.htm . Ουσιαστικά καταργείται το RELAY που πλέον δεν έχει νόημα αφού παντού σχεδόν υπάρχουν Digi καθώς και τα WIDE, TRACE, επίσης το  TRACEN-N καταργείται και στην θέση του μπαίνει το WIDEN-N σαν UItrace ALIAS ενώ το Uiflood ρυθμίζεται τοπικά με άλλα ALIAS. Το ερώτημα είναι τι παραμέτρους μπορούμε να βάλουμε ανά περιοχή στο UIflood option αφού το TRACE καταργείται από το UITraceCall και αντικαθίσταται από το WIDE. Αυτό είναι κάτι που θέλει συνεννόηση ειδάλλως ο κάθε ένας θα κάνει του κεφαλιού του ως συνήθως. Στην Αμερική έχουν και ένα άλλο πλεονέκτημα, τα περισσότερα digi ειναι KPC και μπορούν πλέον να κόβουν όλα τα πακέτα που έχουν πάνω από wide3-3 ή wide4-4 ανά περιοχή και κίνηση. Έτσι άσχετα από το πόσα hops έχει ο χρήστης θα αναμεταδοθεί το πολύ 2 ή 3 ή 4 φορές μόνο όπως ρυθμίζουν οι υπεύθυνοι ανάλογα με την κίνηση κάθε περιοχής.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν και εγγράφως υποστηρίζουν μερικοί που θέλουν να γεμίζουν τον κόσμο αναμεταδότες http://www.ham.gr/sv1rd/publ/sre_2.php είναι ότι όπως φαίνεται και από τις σελίδες του Bruninga που ισχυρίστηκαν ανερυθρίαστα (κατ' ιδίαν) ότι έχουν επαφή μαζί του, αναφέρει ποιος είναι ο ALOHA circle και πως μπορεί ο κάθε ένας από το findu να τον βρει αφού σε ένα κανάλι 1200 bauds δεν χωράνε πάνω από 50 σταθμοί. Για την Αττική μην το ψάξετε θα απογοητευτείτε.

Τώρα ας γελάσουμε λίγο με το μπάχαλο που επικρατεί στην Αττική. Όπως θυμάστε υπήρχε ένας επαναλήπτης στις υπώρειες της Πεντέλης ο SV1ATS-11 που συνεχίζει και υπάρχει. Αργότερα μπήκε το Digi στον Υμηττό (J41VAI όπως μετονομάσθηκε τελευταία) που κάλυψε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο και τις μακρινές περιοχές από Κρήτη Νησιά κλπ. Τώρα ο ΣΡΕ έβαλε άλλα 2 digi το ένα το J41VAG δίπλα στο J41VAI και το άλλο στην Πάρνηθα το J41VAE. Το πόσο καλά έχουν μπει είναι ένα άλλο θέμα αν φανταστείτε ότι μετά τον ισχυρό Νοτιά που έσπασε η κεραία του J41VAI έχουμε χάσει την Νάξο την Ρόδο και την Κρήτη παρά την ύπαρξη στην ίδια σχεδόν θέση του άλλου digi (J41VAG). Οι συνεχείς αναμεταδόσεις από τα 4 αυτά digi δείχνουν και την νοημοσύνη αυτών που ξαφνικά γέμισαν τον κόσμο ακόμα και με παράνομα διακριτικά όπως πχ

R3BSRE>TRACE,WIDE1,RELAY7-7,qAR,SV1GRC:=3810.98N/02343.42Em145.687.5 -600 T.77 PARNHTHA S.R.E {UIV23}

για να διαφημίζουν επαναλήπτες φωνής. εδώ και μήνες. Φυσικά ο συντάκτης αυτού του απαράδεκτου path μάλλον δυσφημεί τον σύλλογό του παρά τον προβάλει. Όσο για το διακριτικό αυτό δεν θα  το βρείτε σε κανένα log γιατί είναι παράνομο και θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει την ΕΕΤΤ για το θέμα αυτό.

Για την κατάσταση αυτή με τα πολλά digi, επειδή την είχα προειδεί είχα κάνει και έγγραφο υπόμνημα στο ΥΜΕ από τις 16/4/2002 http://www.ham.gr/sv1rd/publ/yme_2digi_ath.pdf  αλλά τους υπάλληλους του ΥΜΕ τους απασχολούν άλλα πράγματα οι δε ραδιοερασιτέχνες που θα μπορούσαν να πιέσουν την κατάσταση, είναι διχασμένοι ανάλογα με την πληροφόρηση που έχουν και δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει.

12.10.2004 Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά νέα αλλά η γραφειοκρατία του ΥΜΕ ξανακτύπησε. Ενδιαφέρει όλους όσους θέλουν να βγάλουν μία νόμιμη άδεια για το digi τους και δεν θέλουν αυτό να γίνει μέσω κάποιου συλλόγου. Το νέο σήριαλ οι περιπέτειες ενός επαναλήπτη.

18.8.2004 Από ότι καταλάβατε δεν υπάρχουν και πολλά νέα, και τούτο είναι λογικό γιατί στα VHF το δίκτυο έχει συμπληρωθεί σχεδόν σε όλη την χώρα και γι αυτό τον λόγο σταμάτησα και τον πίνακα της κατάστασής του. Υπάρχουν κάποια digi που υπολειτουργούν αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ traffic που δημιουργείται από κυρίως σταθερούς σταθμούς που στέλνουν συχνά άσχετες πληροφορίες κυρίως object και πολλές φορές λάθος αυτό σε συνδυασμό με ώρες αιχμής που κινούνται αρκετοί κινητοί και με το τεράστιο path που βάζουν πάρα πολύ σταθμοί κάνει την χρήση των VHF δύσκολη ειδικά για φορητούς σταθμούς που δεν προλαβαίνουν να μπουν στο δίκτυο. Δυστυχώς πάρα πολύ σταθμοί έχουν ορίσει σαν path WIDE7-7,TRACE7-7 που δίνει υποτίθεται 14 hops και που κάνει τα πακέτα να γυρνάνε σαν pink pong σε όλη την χώρα. Ειδικά οι κινητοί σταθμοί δεν έχουν κανένα λόγο να φαίνονται σε πάνω από 5 hops και το Path=RELAY,WIDE4-4 είναι αρκετό για το 95% των περιπτώσεων. Οι σταθεροί σταθμοί εκτός των 3 άκρων της χώρας (ΒΔ, ΒΑ, ΝΑ) δεν χρειάζονται πάνω από 6 hops για να ακουστούν σχεδόν παντού. Έτσι το Path=WIDE,WIDE5-5 είναι το μέγιστο λογικό. Στην πράξη για να ακουστεί κάποιος σίγουρα σε μία λογική απόσταση που έχει νόημα, φθάνουν 3 hops. Με 3 hops κάποιος ακούγεται σε 100-300 χιλιόμετρα μακριά και σίγουρα φθάνει και σε έναν Igate.

Στα 9600/UHF η Αθήνα απομονώθηκε από την Β. Ελλάδα λόγω πτώσης του Πηλίου (εδώ και 8 μέρες) και γενικά υπάρχει ύφεση και τούτο γιατί οι παλιές εκδόσεις των D7 δεν έχουν 9600 APRS αλλά και διότι πολλοί δεν έχουν 9600 στο σπίτι τους, άλλοι δεν ξέρουν να φτιάχνουν τα profiles του D700 για να κάνουν γρήγορα την αλλαγή και βαριούνται να αλλάζουν το configuration (ή δεν ξέρουν) πιστεύοντας ότι είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Στο εξής θα παρακολουθώ κυρίως την εξέλιξη του δικτύου στα UHF πιστεύοντας ότι αξίζει μέσα σε 2 χρόνια να έχουμε ένα βασικό ικανοποιητικό δίκτυο στα 9600 στην χώρα μας.

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη δεν έχουμε δει πολλούς ξένους συναδέλφους στον Ελληνικό χώρο, θα έλεγα ότι είναι λιγότεροι από όσους είδαμε πέρσι το καλοκαίρι (εκτός αν λόγω του traffic δεν μπορούν να ακουστούν με τα φορητά τους). Αντίθετα στο EchoLink έχουν εμφανιστεί αρκετοί να το χρησιμοποιούν.

 

1.6.2004 Αρκετά νέα digi έχουν εμφανιστεί στην Β. Ελλάδα ακολουθεί αναλυτική και ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Αντώνη SV2CSV:

1.  SZ2EDE-12  9k6  λειτουργεί  πάρα πολύ  καλά στα 2130μ  στον Βόρα

2.  SZ2EDE-11  1k2  επαναλειτουργεί την άλλη εβδομάδα στα  2040μ  στον Βόρα.

3.  Ενεργοποιήθηκε καινούργιο  relay  digi  από  SV2CSI  σαν  SV2CSI-12   9κ6 στην πόλη της Σκύδρας κάτω από την Έδεσσα.

4, Επίσης το  SV2CSV-12  Θα γίνει  SZ2EDE-10  9k6  σαν  relay μέσα από την Έδεσσα και θα βγάλω καινούργιο WX το SV2CSV-2 

5. Λειτουργεί διπλό  digi  9k6  και 1k2  μέσα από Γιαννιτσά από τον  SV2GNJ  σαν  SV2GNJ-11.

 

27.4 Προσοχή στην Αθήνα στα βόρεια προάστια κάποιο tnc είναι σε μόνιμη εκπομπή.

18.4 Δεν έχει σχέση άμεσα με το APRS αλλά έχει με τηλεμετρίες προσεισμικά σήματα, λήψη στα VLF. Η κατασκευή του συστήματος λήψης για έναν ραδιοερασιτέχνη είναι εύκολη, χρειάζεται ένα computer με Windows (και SoundCard) να τρέχει και να κάνει καταγραφή. Μπορείτε να συγκρίνετε την λήψη σας με τα σήματα που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα αμέσως μετά το πέρα της εμφάνισής τους και το σημαντικότερο δείχνει να έχει αρκετή ακρίβεια. Την λήψη κάνει ο Διονύσης SV1ZJ και την σελίδα ενημερώνει ο υποφαινόμενος www.ham.gr/ulf

16.4 Επιτέλους κυκλοφόρησε η αναμόρφωση του πίνακα Αναμεταδοτών Επαναληπτών Ραδιοφάρων της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη στις 26/3 τα καλά είναι ως εδώ. Σίγουρα είναι προσχέδιο αλλά αυτός που το συνέταξε δεν έχει ιδέα από τις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες. Προσπαθώντας να τον κάνω πιο εύληπτο από τους ραδιοερασιτέχνες έφτιαξα ένα xls αρχείο που περιλαμβάνει ότι λέει ο πίνακας μαζί με δικά μου σχόλια. Για το APRS δεν έχει μέσα καμία αλλαγή συχνότητας των Packet Nodes σε APRS, ενώ δίνει στον ΣΡΕ την "άδεια" να βάλει 3 digi στα αντίστοιχα βουνά της Αττικής. Περισσότερα σύντομα προς το παρόν κατεβάστε εδώ.

15.4 To SZ1RKE-10 στην Βόρεια Εύβοια πάλι σε λειτουργία.

1.4 Το πρώτο κομμάτι της πορείας της λαμπαδηδρομίας για την ολυμπιακή φλόγα τελείωσε, παρακολουθήστε την πορεία της, όπως την κατέγραψε το APRS
Η φλόγα βρίσκεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι την 1 Ιουνίου που θα συνεχίσει την πορεία της στον πλανήτη.

26.3 Η Ραδιολέσχη Έδεσσας SZ2EDE διοργανώνει σεμινάριο για τις ψηφιακές επικοινωνίες και το APRS την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 10πμ στα γραφεία της ΔΕΗ Έδεσσας. Την παρουσίαση θα κάνει ο SV2BZQ.

25.3 Το APRS παρακολουθεί την ολυμπιακή φλόγα  http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=OLYMPIC Η τελετή αφής http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=TORCH Η θέση της πορεία της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας όπως κινείται στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η πορεία του object με το όνομα TORCH γίνεται από το group που συμμετέχει στο GreeekAPRS@yahoogroups.com . Όποιος ενδιαφέρεται για εγγραφή GreekAPRS-subscribe@yahoogroups.com ή και για βοήθεια στην παρακολούθηση της πορείας ευπρόσδεκτος.

26.1 Ο υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την ομάδα ραδιοερασιτεχνών της Λευκάδας και ενημερώθηκε για το APRS.

6.1 Επειδή πολλοί συνάδελφοι βάζουν διάφορα σαν overlay characters στα digi τους αντιγράφω την προτροπή του Bruninga από την σελίδα http://web.usna.navy.mil/~bruninga/aprs/digi-overlays.html παρακαλούνται όλοι υπεύθυνοι των digi να ξαναδούν το configuration τους. Σημειωτέον ότι για το 90% των digi μας που είναι Uidigi με NOID και RELAY,WIDE,TRACE το προτεινόμενο είναι το N ή το U.

RECOMMENDED OVERLAY CHARACTERS: Use the following overlay characters to properly identify your digipeater. The overlay character is the byte between the LAT/LONG. The "/" is the default and conveys no information to the users. Replace it with the proper overlay character from the list below.

DIGIpeater Overlays
R
if RELAY only
W
if RELAY and WIDE
T
if RELAY,WIDE and TRACE
N
if WIDEn-N (and relay,wide and trace) and NOID is set
I
if WIDEn-N (and relay,wide and trace) but ID is set to ON
J
if Just WIDEn-N and no others supported
U
if UI-DIGI firmware
D
if DIGI_NED

5.1 Το πρόβλημα με την Πεντέλη συνεχίζεται, από ότι φαίνεται μία παρεμβολή ακούγεται στο βουνό πιθανόν από ραδιοφωνικό σταθμό και ώρες ώρες το φιμώνει τελείως.

2.1 Καλή χρονιά σε όλους, και το APRS που ήδη έφθασε στο απόγειο του το 2003 ας ελπίσουμε τον νέο χρόνο να μπει στην ωριμότητα του. Ο νέος χρόνος μας βρίσκει με 40 digi στα vhf από τα οποία δουλεύουν τα 33, και 5 digi στα  uhf/9600 από τα οποία δουλεύουν τα 4.

 Συνέχεια με τελευταίες ειδήσεις 2004
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2003
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2002
Συνέχεια με προηγούμενες ειδήσεις 2000-2001
Επιστροφή στην πρώτη σελίδα APRS

EMail =
[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]