Η σελίδα aprs.gr πλέον συνεχίζει στο digitalmode.gr, εδώ είναι οι παλιές σελίδες που θα κρατηθούν όσο χρειαστεί σαν πεδίο αναφοράς.
Κάποια από τα κείμενα και η αλληλογραφία που περιλαμβάνει, βρίσκονται στο ham.gr/sv1rd/

AUTOMATIC POSITION REPORTING SYSTEM

Το APRS είναι ένα σύστημα που παντρεύει το Packet Radio με συστήματα τηλεμετρίας, δήλωσης θέσεως (GPS) ή καιρού (home wx stations), και δουλεύει σαν ένα κανονικό ασύρματο δίκτυο φωνής χρησιμοποιώντας από το packet μόνο το κλασσικό digipeating.
Σταθεροί σταθμοί, ή κινητοί που έχουν εξοπλισμό GPS, Radio Direction Finding, ή Weather Stations, εκπέμπουν κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα την θέση τους ή τις πληροφορίες που έχουν και αυτές είτε απευθείας είτε μέσα από digipeaters φθάνουν στους αποδέκτες τους που βλέπουν τις πληροφορίες αυτόματα στον χάρτη.
Οι εφαρμογές του συστήματος επεκτείνονται συνέχεια, μία άλλη εφαρμογή είναι να βλέπουν τα μηνύματα που στέλνουν οι DX-clusters σε άλλους χρήστες και να εμφανίζουν τους dx σταθμούς στην σωστή θέση τους στον χάρτη. Επίσης μπορούν να εμφανίζουν στον χάρτη ένα σωρό αντικείμενα όπως Τυφώνες, Σεισμικά επίκεντρα, καταστροφές, αλλά και το είδος του κάθε σταθμού έχοντας ξεχωριστά σύμβολα, για digipeaters, tcpip, bbs, emergency operation centers, νοσοκομεία, αυτοκίνητα, Jeap, φορτηγά, ποδήλατα, αεροπλάνα, πλοία κλπ
Το σύστημα επίσης περιλαμβάνει μικρά μηνύματα και bulletin δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ραδιοερασιτέχνες ενός αντίστοιχου του sms συστήματος επικοινωνίας.
Τέλος με την εμφάνιση του TMD700 (Kenwood mobile v-u with tnc/aprs) Ξεκίνησε η χρήση ραδιοερασιτεχνικών δορυφόρων για mobile APRS
(Project ASTARS)

Digipeaters

Το APRS μοιάζει με δίκτυο φωνής γιατί δουλεύει σε unconnected mode, αυτό το κάνει ιδανικό για τα βραχέα κύματα, αλλά και για τα vhf-uhf όπου με χρήση ειδικών one way gateways μεταφέρονται και τα μηνύματα από τα βραχέα. Επιπλέον στα v-uhf με χρήση digipeaters χρησιμοποιώντας κατάλληλα alias όπως "relay", "wide", "gate" να έχουμε επικοινωνίες με 3 ή και 4 αναμεταδώσεις σε τοπικό επίπεδο για κινητούς σταθμούς χωρίς να ενδιαφέρονται για τα διακριτικά των σταθμών που θα τους αναμεταδώσουν ή το κατάλληλο path για τα beacon τους (πχ unproto via relay,wide,wide).
Το νέο firmweare στα tnc της kpc και της Paccom, περιλαμβάνει και το WIDEN-N digi που δίνει την δυνατότητα πολλών αναμεταδόσεων χωρίς περιττές επαναλήψεις από το ίδιο WIDE digi. Για παράδειγμα το WIDE3-3, αναμεταδίδει το κάθε frame 3 φορές (hops) μακριά χωρίς να ξανα αναμετιδίδεται από τους ίδιους WIDEN αναμεταδότες, αυξάνοντας έτσι δραματικά την κάλυψη των σταθμών.

APRS Servers

Προχωρώντας ακόμα δημιουργήθηκαν οι APRS Servers που έχοντας σύνδεση με το Internet ή με το Amprnet διασυνδέουν με tcpip μακρινές περιοχές.
Μια νέα εφαρμογή γραμμένη σε JAVA είναι το JavaAPRS. Υπάρχουν αρκετοί πλέον servers στο Internet που μπορεί κάποιος με ένα απλό Java enabled browser (Netscape Navigator) να βλέπει το APRS traffic όλου του πλανήτη ζωντανά στην οθόνη του ενώ είναι συνδεδεμένος στο Internet.

APRS Tracker

Είναι μία συμπαγής και υδατοστεγής συσκευασία ενός tnc, ενός gps και ενός tranceiver που μπαίνει στην οροφή του οχήματος, για να δίνει συνέχεια την θέση του.

Mic-E

Η γνωστή μας TAPR έχει ήδη σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα μικρό φορητό σύστημα που λέγεται Mic-E, το οποίο περιλαμβάνει ένα tnc μινιατούρα και όχι απαραίτητα ένα μικρό GPS ενσωματωμένο. Παρεμβάλλεται μεταξύ μικροφώνου και πομποδέκτη και δίνει την δυνατότητα σε κινητούς ή φορητούς σταθμούς, να στέλνουν πατώντας το press την θέση τους ή άλλες πληροφορίες του APRS αυτόματα στο voice channel που βρίσκονται χρησιμοποιώντας packet συμπιεσμένο μέσα σε χρόνο μικρότερο από 300ms και πριν ακουστεί η φωνή μας. Οι επαναλήπτες φωνής που τους λαμβάνουν και είναι Mic-e Enabled, απομονώνουν το APRS πακέτο κάνοντας muting την έξοδο του επαναλήπτη και στέλνουν το aprs μήνυμα στο APRS δίκτυο με ένα tnc φυσικά σε άλλη συχνότητα, ενώ την φωνή την αναμεταδίδουν κανονικά στην συχνότητα εξόδου τους.
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο απλουστεύει πάρα πολύ τα πράγματα για κινητούς σταθμούς οι οποίοι θέλουν να στέλνουν πληροφορίες APRS αλλά έχουν ένα μηχάνημα στο αυτοκίνητο τους και θέλουν να ακροώνται και να εκπέμπουν στον τοπικό επαναλήπτη φωνής.

TH-D7Α/Ε

Ο πρώτος commercial μιμητής είναι η Kenwood που ήδη παρουσίασε έναν v-u φορητό ασύρματο με ενσωματωμένο tnc (1200/9600 bits/s) και είσοδο για gps και computer. Εχει δυνατότητα για APRS και MIC-e αλλά και kiss για να μιλήσει κατευθείαν σε ip δίκτυα. Στην χώρα μας κυκλοφόρhσε τον Μάρτιο του 1999. Με το καλό να μπουν στο χορό και οι άλλοι κατασκευαστές ασυρμάτων. Προς το παρών διαβάστε το manual του.

Public Service

Η χρήση του APRS από ομάδες που κινούνται και δρουν σε καταστάσεις Εκτακτης Ανάγκης, είτε χρησιμοποιώντας μικρά tnc (low energy) και gps μαζί με τον ασύρματό τους, είτε gps με το TH-D7e της Kenwood, δίνει την δυνατότητα στο Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο που τους παρακολουθεί έχοντας έναν APRS Server συνδεδεμένο στον ασύρματό του, να μοιράζει σε πολλούς υπολογιστές στο ίδιο τοπικό δίκτυο (LAN) την θέση όλων των συμμετεχόντων σταθμών αλλά και την ακριβή θέση του κάθε συμβάντος που χρειάζεται. (Πχ Σεισμός, Ατύχημα, Κακοκαιρία). Φυσικά όλοι οι σταθμοί μπορούν να επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα.
Για μία Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι ένα εξαιρετικό On-Line εργαλείο που παρακολουθεί όλους τους σταθμούς καιρού που έχουν ένα Ultimeter και ένα TH-D7, ή έναν άλλον ασύρματο και ένα tnc με επιπλέον ένα ultimeter. (Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί όπως ο Davis, Heath κλπ αλλά τότε ο κάθε remote σταθμός χρειάζεται και pc). Παράδειγμα είναι το Florida Huricane Center που σε συνδυασμό με το skynet και το aprs έχει άμεσες πληροφορίες για την πορεία των τυφώνων εκ παραλλήλου με τις δορυφορικές πληροφορίες που έχουν. Κρίμα που στην EMY δεν υπάρχει ραδιοερασιτεχνικό club ή σταθμός.
Μία εξαιρετική παρουσίαση σε Power Point για το τι είναι το APRS από τον KD4RDB.
Το TH-D7E ήρθε στην χώρα μας μια σύντομη παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων του.
Αντίστοιχο mobile μηχάνημα είναι  το TM-D700E mobile dual band της Kenwood και το DR-135 της Alinco.
Από την 1.1.2000 λειτουργεί το πρώτο aprs wide digi στην Πολυτεχνειούπολη, στού Ζωγράφου. Η συχνότητα είναι 144.800 mhz vhf που είναι και η συχνότητα που αποφασίστηκε από την IARU για την Ευρώπη.

 

Σήμερα υπάρχει αρκετή  κίνηση στο APRS στην χώρα μας, οι σταθμοί που είναι δραστήριοι αυτή τη στιγμή φαίνονται στους χάρτες της σελίδας Java-Findu APRS.
Στοιχειώδη θέματα για να γνωρίσουμε και να φτιάξουμε δίκτυα APRS.
 
EMail =
[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]