Η σελίδα aprs.gr πλέον συνεχίζει στο digitalmode.gr, εδώ είναι οι παλιές σελίδες που θα κρατηθούν όσο χρειαστεί σαν πεδίο αναφοράς.
Κάποια από τα κείμενα και η αλληλογραφία που περιλαμβάνει, βρίσκονται στο ham.gr/sv1rd/
FLASH NEWS H Kenwood ανακοίνωσε το upgrade του TH-D7 σε TH-D7(G)
Αποκτά έτσι πολλά από τα πλεονεκτήματα του TM-D700 δέστε μόνοι σας τις
διαφορές
TH-D7E KENWOOD v-u & Data tranceiver
To ΤΗ-D7 της Kenwood είναι ο πρώτος ραδιοερασιτεχνικός πομποδέκτης που περιέχει και tnc. Αμέσως θα δείτε τις 2 επιπλέον πόρτες μία για PC και μία για GPS καθώς επίσης και τα πλήκτρα TNC, POS, BCON, MSG, LIST, Αλλο χαρακτηριστικό του το πλήκτρο σαν joystick στο κέντρο αριστερά της πρόσοψης (κάτι πολύ χρήσιμο για τα μενού του)
Το πλήκτρο TNC έχει 2 λειτουργίες.
Στην πρώτη δουλεύει σαν ένα APRS σύστημα, στέλνει το Position report που έχει πάρει αυτόματα από το gps ή περάσατε manual με το χέρι.
Λαμβάνει όλα τα beacon με διεύθυνση id, all, aprs, gps, skywarn, beacon και καταxωρεί σε 10 μνήμες τα στοιχεία αυτά, τα οποία μπορεί και να επεξεργαστεί, για παράδειγμα υπολογίζει την απόστασή μας και την διόπτευση για τον σταθμό αυτό (αν βέβαια έχει στοιχεία της θέσης του) Κλέβει από τον αέρα το μηνύματα που διαβάζουν άλλοι σταθμοί από το DX Cluster. Αρκετά χρήσιμο στην χώρα μας αφού δίκτυο APRS είναι ακόμα περιορισμένο, τα δε beacon είναι φτωχά και λίγα).
Στην δεύτερη θέση το πλήκτρο TNC μας δίνει την δυνατότητα αφού πρώτα συνδέσαμε το laptop ή το PDA μας στην ειδική πόρτα (για pc) να δουλέψουμε mobile ή portable packet ή και tcpip ακόμα αφού στο φτωχό λεξιλόγιο του tnc του περιλαμβάνεται και το kiss.
Το κουμπί POS μόλις το πατήσουμε μας λέγει την θέση μας και αν δεν έχει συνδεδεμένο gps μας ζητάει να την εισάγουμε με το χέρι.
Το κουμπί BEACON έχει 3 λειτουργίες είτε στέλνει το APRS Beacon του την στιγμή που το πατούμε είτε ενεργοποιεί την αυτόματη αποστολή για το χρόνο που του έχουμε προκαθορίσει είτε πάλι μέσα στον χρόνο αυτό αλλά στο τέλος της voice εκπομπής μας. Το τελευταίο είναι για το Mic-e σύστημα που έχουν αρκετοί επαναλήπτες φωνής στην Αμερική και ελπίζω και σύντομα στην χώρα μας αν υπάρξει ενδιαφέρον.
Το LIST , είναι το κουμπί που μας επιτρέπει να δούμε τα στοιχεία που έχει κρατήσει στην μνήμη του από τα διάφορα beacon ή aprs μηνύματα που έχει λάβει, αλλά και τα τελευταία dx spots (Σημείωση τα dx spots χάνονται μόλις κλείσουμε το κουμπί power). Η δυνατότητα για την παρουσίαση των DX spots έκανε τον κόσμο του APRS να αναρωτιέται τι άλλα μηνύματα μπορεί να στέλνει κάποιος στο APRS δίκτυο (δεδομένου ότι τα δίκτυα APRS και cluster βρίσκονται σε άλλες συχνότητες) Ετσι έχουν ήδη προταθεί να στέλνονται γενικές πληροφορίες προς τους mobile σταθμούς που βρίσκονται σε κάποια περιοχή και τους είναι χρήσιμες, με την μορφοποίηση.
Τέλος το κουμπί MSG είναι για αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων (κάτι σαν το γνωστό SMS στα κινητά) σε σταθμούς APRS.
Επειδή το δίκτυο APRS δουλεύει μόνο με UI πακέτα AX.25 δηλαδή είναι σε unconected mode, τα μηνύματα στέλνονται 5 φορές εκτός αν ληφθεί απάντηση νωρίτερα και ακόμα και αν δεν υπάρξει απάντηση ότι ελήφθησαν μετά διαγράφονται από την μνήμη αυτού που το στέλνει. Τα εισερχόμενα βέβαια παραμένουν για να τα διαβάσουμε όποτε θέλουμε.
Μία ενδιαφέρουσα λήψη ήταν, για όσους πρόλαβαν, ο διαστημικός σταθμός mir που τα beacons του ακούγονταν ακόμα και με το rubber.
Στην Ευρώπη τα APRS δίκτυα είναι φρέσκα ακόμα, αλλά η εμφάνιση του thd7 θα επιταχύνει πολύ τα πράγματα. Ηδη έχουν εμφανιστεί δίκτυα στην Αγγλία, Κάτω χώρες. Φινλανδία, Ιταλία και Ελβετία, η επικρατέστερη και επίσημα πλέον προτεινόμενη από την IARU συχνότητα είναι η 144.800.
Το καλώδιο που το συνδέει με το pc είναι πολύ απλό. Ενα μικρό στερεοφωνικό jack που τα 3 άκρα του συνδέονται στο tx, rx, gnd του rs-232 του υπολογιστή μας. Αντίστοιχο είναι το βύσμα του GPS μόνο που εδώ η λογική είναι ανάποδη από του υπολογιστή.
Να σημειωθεί ότι λόγω κάποιου bug που έχει στο software από τα NMEA μηνύματα δεν αποκωδικοποιεί σωστά το πεδίο RMC με αποτέλεσμα κάποια gps να μην είναι συμβατά για τα πρώτα κομμάτια που πουλήθηκαν.
Οσοι έτυχαν στην περίπτωση αυτή (όπως και εγώ) θα στείλετε τη συσκευή στην εδώ αντιπροσωπεία, για να επιστραφεί στην Αγγλία για upgrade στο firmware.
Στο site της Kenwood δεν υπάρχει πλέον το πρόγραμμα που κατεβάζει στο pc σας τις μνήμες και γενικά το setup του thd7 και αφού το φτιάξετε όπως εσείς το θέλετε το κάνετε upload σε χρόνο ρεκόρ. Ετσι δεν χρειάζεται να πληκτρολογείτε περίεργες μνήμες, shifts και υπότονους. Το πρόγραμμα πλέον διατίθεται με το καλώδιο που δίνει η Kenwood για σύνδεση με τον υπολογιστή.
Κατι που θέλει ακόμα προσοχή είναι ότι εκτός από το call όλες οι υπόλοιπες παράμετροι στο tnc όταν δουλεύουμε packet, κάθε φορά που το κλείνουμε χάνονται. Ετσι πρέπει στο πρόγραμμα που συνδέουμε στο pc να ανεβάζουμε κάθε φορά στο ξεκίνημα τα settings που έχουμε αλλάξει.
Βέβαια για το APRS δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί όλες οι σχετικές παράμετροι κρατούνται στην μνήμη.
Το πρόβλημα υπάρχει για τις εντολές πχ kiss, mcom, mcon, hprot κλπ
Για το kiss επειδή δεν υπάρχει hardware flow control, θα πρέπει να παίξετε με τοπικό βραχυκύκλωμα στο rs232 στο pc σας για να βλέπει τοπικά rts,dtr.
Από τις 2 μπάντες που έχει μόνο μία κάθε φορά μπορεί να είναι data band Στα 9600 που δούλεψα στα uhf συνεργάστηκε με το d4-10 σχετικά καλά και με txdelay 7-15.
Τέλος πιστεύω ότι είναι μία ενδιαφέρουσα ραδιοερασιτεχνική συσκευή, για όλους αυτούς που ήθελαν και θέλουν να δουλέψουν φορητοί packet, για όσους ενδιαφέρει η δημιουργία ενός δικτύου APRS στην χώρα μας, για όσους είναι δραστηριοποιημένοι σε θέματα emergency αφού είναι αρκετά εύκολο (για Packet) και compact (2 σε 1), τέλος θα το λατρέψουν οι dx-ers αφού σχεδόν όπου και να είσαι στην Αθήνα τουλάχιστον, με το rubber και σχεδόν σε όλες τις συχνότητες από 144.6 έως και 144.7 (ακόμα και σκανάροντας) εμφανίζει στην οθόνη τα τρέχοντα dx spot και έτσι εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα για την διάδοση στα hf αλλά και προετοιμάζει τον dxer ψυχολογικά οδηγώντας προς το σπίτι πριν να ανοίξει το hf για το τι θα αντιμετωπίσει.
Για να αποδώσει το μηχάνημα αυτό για το οποίο φτιάχτηκε, θα ήταν καλό να είχαμε ένα σωστό δίκτυο APRS ή όλοι οι σταθμοί να έστελναν beacons με κάποιες πληροφορίες.
Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για το πως είναι ένα ARPS δίκτυο,
Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα beacons σταθμών που θέλουν να φαίνονται από σταθμούς aprs ή thd7.
Ποιό είναι το πρωτόκολλο του APRS, καθώς και πως στέλνονται τα μηνύματα του.
Ηδη στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στο 144800.
Οσοι βρίσκεστε στην περιοχή αυτή στείλτε ένα beacon και θα πρέπει μετά από λίγο να πάρει απάντηση και να γράψει στην οθόνη "my packet".
Πατώντας list θα δείτε άλλους σταθμούς.
Εντολές APRS από το menu APRS
My position Η τοποθεσία που θέλετε να δείχνει όταν GPS UNIT NOT USED
GPS UNIT NOT USED αν δεν έχετε συνδεδεμένο gps / ΝΜΕΑ αν έχετε συνδεδεμένο gps
MY CALL το διακριτικό σας
UNIT km, C
POS LIMIT OFF
UNPROTOCOL APK001
DATA TX AUTO ή MANUAL
PACKET PATH WIDE2-2
TX INTERVAL .5 ή 1 min όταν έχετε συνδεδεμένο gps και κινήστε ή 5/10 λεπτά όταν είστε σε σταθερή θέση
STATUS TEXT ότι θέλετε
ICON ότι θέλετε
POS COMMENT ότι θέλετε
Καλές δοκιμές.
EMail =