Η σελίδα aprs.gr πλέον συνεχίζει στο digitalmode.gr, εδώ είναι οι παλιές σελίδες που θα κρατηθούν όσο χρειαστεί σαν πεδίο αναφοράς.
Κάποια από τα κείμενα και η αλληλογραφία που περιλαμβάνει, βρίσκονται στο ham.gr/sv1rd/

APRN - Automatic Picture Relay Network

 

Το κείμενο στηρίζεται στην σελίδα http://web.usna.navy.mil/~bruninga/aprntxt.html του Bob Bruninga, WB4APR@amsat.org

To APRN είναι ένα επαναστατικό project στην χρήση ραδιοερασιτεχνικών δικτύων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή special events, αλλά και ανταλλαγής ραδιοερασιτεχνικών πληροφοριών. Επιτρέπει σε κινητούς ή φορητούς σταθμούς να στέλνουν ζωντανές εικόνες από τον τόπο του συμβάντος οπουδήποτε.

Ο κλασικός τρόπος μέχρι τώρα ήταν, να στέλνονται εικόνες SSTV από έναν σταθμό σε ένα άλλο, με σχετικά βαρύ και δύσκολο εξοπλισμό. Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι ελάχιστοι ραδιοερασιτέχνες έχουν τον σχετικό εξοπλισμό η χρησιμότητά του στο να φθάσει μία εικόνα τέτοια σε μια υπηρεσία ήταν πολύ δύσκολο.

Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει για τους παρακάτω λόγους.

VC-H1

Αν και η SSTV είναι υπόθεση 30 χρόνων μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν η αποστολή προετοιμασμένων εικόνων μεταξύ ραδιοερασιτεχνικών shacks. Τελευταία έχουν εμφανιστεί video Cameras που συνδέονται στο σύστημα αλλά και πάλι χρειάζεται ο υπολογιστής για να μετατραπεί η εικόνα σε SSTV. Η έλευση του VC-H1 άλλαξε τελείως το σκηνικό. Η κάμερα με την ενσωματωμένη δυνατότητα για SSTVείναι μία συσκευή τσέπης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

TH-D7

Ο κάτοχος του VC-H1, όχι μόνο μπορεί να κρατήσει την εικόνα, αλλά μπορεί να την εκπέμπει οπουδήποτε από ένα φορητό ασύρματο, στέλνοντας επιπλέον το διακριτικό του, την τοποθεσία του (αν υπάρχει gps), τον χρόνο που λήφθηκε η εικόνα αλλά και τον τίτλο της εικόνας.

Το σύστημα APRS μας δείχνει που ακριβώς πάρθηκε και εστάλη αυτή η εικόνα (αν υπάρχει GPS ή είναι γνωστή η θέση).

Η δυνατότητα αυτή, δηλαδή το Ποιος, Τι, Πότε και Που, είναι τα στοιχεία που χρειάζονται, για την αυτοματοποίηση και αρχειοθέτηση των εικόνων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλούς και διαφορετικούς χρήστες.

Το APRN στην ουσία του δεν είναι δίκτυο, αλλά η εγκατάσταση ενός ή περισσότερων Web Server και συχνοτήτων που οι χρήστες VC-H1 μπορούν να στέλνουν τις εικόνες τους μέσα από simplex συχνότητες ή τοπικούς επαναλήπτες ή links.

Δίκτυα

To Πρωτόκολλο "Robot 36" χρειάζεται μόνο 36 δευτερόλεπτα για να περάσει μία έγχρωμη εικόνα SSTV. Η ποιότητα της διαμόρφωσης F3J, εγγυάται καλή επικοινωνία.

Η συχνότητα 144.500 Mhz (SSTV calling) που είναι αφιερωμένη στην SSTV, εκτός που είναι πηγαδάκι Voice FM στην χώρα μας, δεν νομίζω ότι καλύπτεται για την συγκεκριμένη περίπτωση γιατί αναφέρεται σε διαμορφωμένο ssb.

Ίσως η σωστότερη επιλογή στα vhf, να είναι η 145.300 MHz (άλλο πηγαδάκι) δεδομένου ότι στο Band Plan της IARU ( http://people.a2000.nl/adogtero/2c.pdf ), αναφέρεται σαν RTTY local (433.400 Mhz στα uhf) , και που μπορούν εκεί να γίνονται η σχετικές δοκιμές, για διαμορφωμένα κατά FM αργά μη φωνητικά συστήματα όπως RTTY, MFSK, SSTV, PSK κλπ. Θεωρητικά οποιαδήποτε simplex συχνότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα modes, αφού η κίνηση δεν μπορεί να είναι συνεχής όπως του packet. Λόγω όμως του προβλήματος που υπάρχει με τα διάχυτα πηγαδάκια φωνής σε FM στα vhf, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και αποδοχή από τους τοπικούς συλλόγους και τους χρήστες τοπικά ή η γενική αποδοχή κάποιων συχνοτήτων για όλη την χώρα.

 

APRN Project

Είναι προφανές ότι η συμμετοχή στο project δεν σημαίνει κατοχή φορητού συστήματος αποστολής-λήψης SSTV, αλλά τουλάχιστον την εκπομπή ή λήψη στα v-uhf με ένα fm πομποδέκτη σε συνδυασμό με ένα computer, κάτι που ήδη όσοι συνάδελφοι έχουν pc με Sound Card, έχουν την δυνατότητα να κάνουν. Όσο για την χρήση του συστήματος σε emergency ή άλλες εκδηλώσεις, μόνο οι κατάλληλες ομάδες που συμμετέχουν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μία τουλάχιστον φορητή συσκευή για την αποστολή εικόνων.

Το όλο project θα δώσει άνθηση στην SSTV γενικότερα στην χώρα μας και θα γίνει ένα ενδιαφέρον πεδίο ανταλλαγής εικόνων ραδιοερασιτεχνικού, επιστημονικού, τεχνολογικού, αστρονομικού ή γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στην Αθήνα το software ήδη έχει εγκατασταθεί από τον Δημήτρη sv1uy, και θα είναι προσβάσιμο από Internet web αλλά και ασύρματα από το Amprnet και οι πρώτες δοκιμές ήδη ξεκίνησαν. Σύντομα θα ερωτηθεί η γνώμη των συλλόγων που εδρεύουν στην Αθήνα, για τις προτεινόμενες συχνότητες, για να προχωρήσουν οι δοκιμές. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται σχετικά ας επικοινωνήσουν μαζί μου.

Στην διεύθυνση http://www.muenster.de/~welp/sb.htm θα βρείτε πάρα πολλά ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα για SoundBlaster, και φυσικά για SSTV. Δοκιμάστε το MMSTV για WinXX , το QSSTV ή το HDSSTV για Linux που και τα 3 είναι Freeware. Για την κατασκευή του interface (μεταξύ SoundBlaster και ασύρματου) που είναι πολύ απλό, διαβάστε http://www.qsl.net/wm2u/interface.html ή το http://www.w5bbr.com/soundbd.html.

 

EMail =
[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]